Nyárikert vagy télikert?

Az alábbi cikkünkben az alumíniumból készült télikertet és a nyárikertet fogjuk összehasonlítani. Leírjuk az előnyöket, hátrányokat, hogy könnyebben el tudják dönteni melyik lenne a megfelelő választás az Önök kertjébe.

Ha kibővítené lakóterét, és minden évszakban élvezni szeretné a kert adta előnyöket, akkor egy télikert vagy fedett terasz lehet a tökéletes megoldás.  Az alumínium szerkezetű télikertek, teraszok kiváló szigetelést és energiatakarékosságot biztosíthatnak. Bár az anyag hőszigetelő képessége viszonylag alacsony, a szerkezetet hőhídmegszakító elemmel egészítik ki, ami egy nem-vezető anyag (műanyag) beillesztését jelenti a keret belső és külső egységei közé. Ezen felül háromrétegű hőszigetelt üvegezéssel kombinálják, így akár egy fűthető, lakható helységként funkcionálhat a télikertünk.

Ezzel ellentétben a nyárikert, vagy más néven 3 évszakos üvegezett terasz, egyrétegű üvegezéssel készül, ebből adódóan viszont rengeteg előnnyel rendelkezik. Első és talán legfontosabb előnye, hogy lényegesen olcsóbb a szigetelt, háromrétegű üveggel ellátott alumínium rendszernél. Továbbá keskenyebb, elegánsabb profilrendszerrel rendelkezik, amely igény szerint színezett, sötétített vagy akár UV szűrővel ellátott üveggel is kérhető. A tető kialakítás szintén egyszerűbb, olcsóbb, illetve a rendszer megépítése is gyorsabb.

A nyárikertet a hideg téli hónapokban kevésbé tudjuk kihasználni. Igaz, van azért néhány praktikus előnye, például kamraként remekül funkcionál 5-15C-fok hőmérsékleten, illetve nem kell tartanunk az esőtől vagy a négylábú látogatóktól.

Solarisz alumínium nyárikert rendszerünk

Ami energetikailag említésre méltó, hogy a nyárikert a téli hónapokban extra szigetelésként működik. Védelmet nyújt a hideg és az erős szél ellen, megszüntetheti a huzatot a házban, illetve napos időben az üvegházhatás miatt extra meleget biztosít, mint egy puffer. Itt megjegyeznénk, hogy a Solarisz nyárikert rendszerünk rendkívül szélbiztos. Az ÉMI laboratóriumban 1800 Pa nyomásig lett letesztelve, amely kb. 190 km/h szélsebességnek felel meg.

További előnye a 3 évszakos üvegezett nyárikertnek, hogy a kevesebb profil miatt nagyobb átláthatóságot biztosít. Solarisz rendszerünk akár 10 pályáig kiépíthető (két oldalra összesen 20 pályáig), szinte teljesen eltolható, így a helységünkből egy nyitott teraszt kaphatunk, nem kell tartanunk nyáron a túlhevüléstől.

Fejlesztés alatt van Solarisz rendszerünk egy új technológiájú vákuumozott üveggel, amellyel tovább növelhetjük a hőszigetelését. A vékony, keskeny design megmarad, mégis akár Ug: 0.7 W/m2K hőszigetelési együttható lesz elérhető (amely egyenértékű a háromrétegű üvegezés hőszigetelő értékével).

Magyarországon inkább a műanyag és a fa télikert rendszerek terjedtek el. Viszont érdemes tisztában lenni az alumínium előnyös tulajdonságaival:

  • Könnyű és tartós anyag, amely ideális kültéri szerkezetek építéséhez.
  • Korrózióálló, így az idő múlásával nem rozsdásodik.
  • Könnyen karbantartható, nem vetemedik, nem korhad, nem igényel rendszeres felületkezelést, ezáltal karbantartási költsége alacsonyabb az egyéb anyagokból készült szerkezetekhez képest.
  • Az alumínium továbbá fenntartható anyag, amelyet végtelen számban lehet újrahasznosítani anélkül, hogy elveszítené előnyös tulajdonságait, csökkentve ezzel a rendszer ökológiai lábnyomát. Az XS-ALU rendszerei már eleve 50%-ban újrahasznosított alumíniumból készülnek.
  • Esztétikai szempontból az alumínium szerkezetű télikertek és nyárikertek modern és elegáns megjelenést nyújtanak, amelyek bármilyen otthon stílusához passzolhatnak.

Konklúzióként tehát a 3 évszakos alumínium rendszerek, azaz a nyárikertek jó alternatívát nyújthatnak, ha az alábbiak a legfontosabb szempontok a választásban:

  • magas minőség
  • modern megjelenés
  • kedvező ár
  • fenntarthatóság